El Campus Professional Vallparadís ha estat l’escenari aquesta setmana de l’acte de lliurament dels diplomes de la primera edició del Certificat de Professionalitat d’Aprofitament Forestal, que han finalitzat 10 joves dins del marc del projecte Singulars subvencionats pel Servei d’Ocupació de Catalunya, amb un pressupost total de 77.296,3 euros.

Durant pràcticament un any, aquests joves majors de 20 anys, a l’atur, inscrits en el registre de Garantia Juvenil i preferentment amb estudis d’ESO, s’han format per poder portar a terme treballs per a l’aprofitament i reciclatge dels productes forestals, manipulació d’equips, màquines i eines en condicions de seguretat i salut. Les pràctiques les han fet en dues parcel·les de bosc, una a les Aymerigues i l’altra a
Can Gonteres. Dins d’aquest mateix període, els i les joves han estat contractats per sis mesos pel Servei d’Ocupació de l’Ajuntament de Terrassa per fer treballs forestals en diferents parcel·les de bosc públic properes a la ciutat: al Parc Audiovisual de Catalunya i al torrent del Camp del Cementiri.

En les diferents àrees de terreny, totes elles boscoses, l’alumnat ha fet treballs de neteja i poda d’arbres apilant i triturant les restes, primer amb motoserra i després amb les desbrossadores, fins que la matèria quedés com un mantell al terra, de manera que es podrís ràpidament. D’aquesta manera, s’ha reduït el risc d’incendi en aquestes àrees, deixant una densitat que permet un bon desenvolupament i
creixement dels arbres.

Aquest curs conté accions adreçades a l’obtenció d’un certificat de professionalitat que té com a sortides laborals treballar en empreses públiques o privades que fan tasques d’aprofitament de fusta, suro o llenya, o empreses que es dediquen a treballs en alçada en els arbres. La seva qualificació serà de treballadors forestals, motoserristes, talladors, podadors i especialistes en aprofitament forestal.

A més,també s’ha impartit un mòdul de control d’agents de plagues i malalties a les plantes forestals, que ha permès a l’alumnat obtenir el carnet d’aplicador i manipulador de productes fitosanitaris.

Aquest projecte ha estat coordinat pel Servei d’Ocupació de l’Ajuntament de Terrassa (Foment de Terrassa, SA), amb l’estreta col·laboració del Servei de Medi Ambient, el qual ha posat a disposició del projecte les zones de bosc a actuar, ha fet el seguiment dels treballs i ha tramitat els permisos amb la Generalitat de Catalunya per poder-hi actuar.

Val a dir que per al proper 2018 està previst tornar a sol·licitar aquest projecte donada la seva bona acollida i les bones perspectives de futur laboral de les persones que l’han finalitzat.